Foto: Joe Hammond

Anne. Wetenschapsjournalist. 

Maar ook Spanje-gek, cateraar, reislustig, muziekfanaat, graag onderwater en zomerkind.

Vanaf mijn vierde verslond ik ieder boek. Het leukste uitstapje in de week was naar  de bieb. In vriendenboekjes schreef ik dat ik schrijfster wilde worden. Later veranderde dat in boerin, juf, forensisch patholoog en onderzoeker. Mijn passie voor schrijven, literatuur en wetenschap begon al vroeg.

Opleiding

Op het VWO (Natuur & Gezondheid met Spaans) leefde de liefde voor taal weer op. In V6 kwam de  keuze: een taal of Biologie studeren? Mijn toenmalige mentor tipte me de tak van wetenschapsjournalistiek. Het werd een jaar reizen en een studie Biologie, maar haar tip bleef door mijn hoofd spoken.

Met een bachelordiploma in de biologie (RU) en het eerste jaar van de master Biology  (onderzoeksstage aan de Universidad de  Cádiz, Spanje), rondde ik mijn studie Biologie cum laude af met de masterspecialisatie Science  Communication (VU). Na een half jaar cursussen, gevolgd door stages bij Labyrint  Radio en Noorderlicht online (VPRO) concludeerde ik dat ik maar een ding wilde: de wetenschapsjournalistiek in.

Ik schrijf het liefst over biologie; van ethologie tot medische onderwerpen, maar ik verdiep me ook graag in andere vakgebieden. Daarnaast ben ik altijd erg betrokken geweest bij onderwijsgerelateerde zaken. Zo schreef ik als auteur van de lesmethode Biologie en Verzorging voor jou (Malmberg) meerdere hoofdstukken over uiteenlopende biologische onderwerpen. En werkte ik mee aan meerdere producties van het Cito.

Opdrachtgevers

Ik vind het een uitdaging om van uiteenlopende onderwerpen heldere, pakkende nieuwsberichten te schrijven. Door iedere dag op zoek te gaan naar wetenschapsnieuws en artikelen door te nemen, leer ik elke keer wat nieuws. Dat vind ik te gek.

Daarnaast schrijf ik achtergrondartikelen, reportages en interviews voor zowel web als geprinte media. Voorbeelden van opdrachtgevers zijn: Opzij, dagblad Trouw, website Kennislink (www.kennislink.nl), KIJK, Eos, Medicines (vakblad voor onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek), natuurmagazine Roots, tijdschrift Talent (voor hoogebegaafde kinderen), Bionieuws en de VPRO.

Een overzicht van al mijn artikelen voor Kennislink vindt u hier.

Medische verslaggeving

Door mijn werk als medisch journalist bij uitgeverij dchg (2012 en 2013) heb ik tevens veel ervaring met het maken van (internationale) congresverslagen, het schrijven voor – en coördineren van de totstandkoming van – eponiemen- en canonboeken, patiëntenfolders en nieuwsbrieven.

Gastcolleges en trainingen

Sinds 2012 ben ik gastdocent binnen de master wetenschapscommunicatie van de VU. Daarnaast word ik regelmatig ingehuurd om colleges en trainingen te geven over wetenschapscommunicatie, omgang met de media of het schrijven van persberichten.

Boeken

Van november 2012 tot en met mei 2013 werkte ik als schrijver, eindredacteur en samensteller van het boek ‘Waarom worden mannen kaal?‘ – 101 slimme vragen. En van november 2013 tot en met augustus 2014 als schrijver, eindredacteur en samensteller aan de opvolger ‘Waarom drinken we zoveel koffie? – 101 slimme vragen’. In 2015 verscheen een speciaal vragenboekje ter gelegenheid van de Nationale Wetenschapsagenda: “Waarom willen we alles weten?”. Voor dit boekje beantwoordde ik enkele vragen.

TV en radio

Soms word ik ook gevraagd om als bioloog toelichting te geven in de media. Naar aanleiding van onze vragenboeken was ik te gast in diverse radio- en tv-programma’s zoals Koffietijd, RTL Late Night en Evers staat op (Radio 538). En bij 3FM had ik het met Giel over een artikel van mij over het nut van het vrouwelijk orgasme.

Belangenverstrengeling

Sinds januari 2014 werk ik parttime als wetenschapsvoorlichter in het Radboudumc. Om belangenverstrengeling te voorkomen schrijf ik sindsdien niet meer over de Radboud Universiteit en het Radboudumc voor andere media. Mijn opdrachtgevers zijn van deze functie op de hoogte.

Bestuur

Maart 2015 tot en met maart 2017 was ik algemeen bestuurslid van de Vereniging van Wetenschapsjournalistiek en – communicatie.

Kennismaken?

Neem contact met me op en ik laat u weten of ik voor u iets kan betekenen. Op mijn werk zijn de standaard leveringsvoorwaarden van de NVJ van toepassing.

Download mijn volledige CV hier:

 

 

To see my resume/CV in English, click here: